Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) και διατροφή

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ ΔΕΠ-Υ και διατροφής, αφού πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η σωστή διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ.

Ένα στα δέκα, περίπου, ελληνόπουλα παρουσιάζει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/ και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ). Τα κυρίαρχα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ, όπως άλλωστε μαρτυρά η ονομασία της, είναι η Υπερκινητικότητα (μεγάλες και μικρές κινήσεις), η Ελλειμματική Προσοχή και η Παρορμητικότητα (λεκτική και κινητική). Τα συμπτώματα αυτά θεωρούνται παθολογικά, όταν εμφανίζονται σε υπερβολικό βαθμό, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψη την ηλικία του παιδιού, όταν επιμένουν για χρονικά διαστήματα που ξεπερνούν τους έξι μήνες και όταν εκδηλώνονται σε 2 τουλάχιστον διαφορετικά περιβάλλοντα (π.χ σπίτι, εξωσχολικές δραστηριότητες ή/ και σχολείο). Η ΔΕΠ-Υ επηρεάζει όμως όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους εφήβους και τους ενήλικες.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ ΔΕΠ-Υ και διατροφής, αφού πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η σωστή διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες διατροφικές προτάσεις.

Βασικά λιπαρά οξέα (ΒΛΟ)
Το DHA, ένα Ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσει το μυαλό ενός παιδιού με ΔΕΠ-Υ. Τα ψάρια και οι ξηροί καρποί είναι πολύ καλές πηγές ΒΛΟ. Επιπλέον, τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια (π.χ. μουρουνέλαιο), είναι ένας έξυπνος τρόπος για να πάρει το παιδί την απαιτούμενη ποσότητα, όπως άλλωστε και τα αυγά με Ωμέγα-3.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Οι βιταμίνες Β έχουν συσχετιστεί με τη βελτιωμένη νευρική λειτουργία και θεωρούνται πολύ καλές γιατί μειώνουν την ένταση. Οι περισσότερες βιταμίνες Β είναι ασφαλείς, επειδή όμως κάποιες έχουν παρενέργειες, είναι προτιμότερο να τις παίρνει το παιδί μέσω της τροφής. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β είναι το συκώτι, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ρύζι, οι ξηροί καρποί, το γάλα, τα αυγά, το κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα, η σόγια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ασβέστιο και μαγνήσιο
Δώστε στο παιδί σας ένα μεγάλο ποτήρι γάλα και πολλά πράσινα λαχανικά. Ενώ το ασβέστιο είναι γνωστό ότι βοηθά να χτιστούν γερά οστά, λέγεται ότι επιπρόσθετα στηρίζει τις κυτταρικές μεμβράνες και βοηθά το νευρικό σύστημα. Το μαγνήσιο έχει μια ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα, βοηθώντας να κρατηθεί μια φυσιολογική μυϊκή και νευρική λειτουργία . Επίσης, συμμετέχει στο μεταβολισμό και την πρωτεϊνοσύνθεση. Πολλά παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν δείξει ν’ αντιδρούν θετικά στη λήψη ασβεστίου και μαγνησίου. Γνωρίζουμε όλοι ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η κύρια πηγή ασβεστίου. Άλλες πηγές είναι το μπρόκολο και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι θεωρείται μία πολύ καλή πηγή μαγνησίου, όπως και τα φασόλια, ο αρακάς, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος).

Μεταλλικά στοιχεία
Πρόκειται για μικρά διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα κάθε μέρα, σε μικρές όμως δόσεις. Μεταλλικά στοιχεία που θα βοηθούσαν ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ, είναι ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος. Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στο σώμα τους σε σύγκριση με παιδιά χωρίς ΔΕΠ-Υ. Μεταλλικά στοιχεία επίσης, βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά και στα ζωικά προϊόντα.

Πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη κρατά σταθερή την ενέργειά μας. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ. Καλό είναι το πρωινό του παιδιού να περιέχει πρωτεΐνη π.χ σάντουιτς με τυρί και ψωμί ολικής άλεσης, αυγό, γιαούρτι, μπανάνα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της μέρας σημαντικό είναι η διατροφή του να περιέχει ξηρούς καρπούς και σπόρους ή ρυζογκοφρέτες με φυστικοβούτυρο.

Αποφύγετε

Ζάχαρη
Η ζάχαρη κλέβει από το σώμα τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ένζυμα και αυξάνει την υπερδραστηριότητα, εμποδίζοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να παραμείνουν σταθερά. Δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιείτε λευκή ή ακατέργαστη ζάχαρη. Η αρνητική τους επίδραση στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι η ίδια, παρ’όλο που τα διατροφικά τους πλεονεκτήματα μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τον τύπο της ζάχαρης. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης, κυρίως την κρυμμένη, όπως αυτή που υπάρχει στα αναψυκτικά ή στους χυμούς, στις μπάρες δημητριακών, στα δημητριακά για πρωινό, στα γιαούρτια με γεύσεις, στα μπισκότα κτλ. Εκτός όμως από τη ζάχαρη, καλό είναι ν’ αποφεύγονται και όλες οι γλυκαντικές ουσίες, καθώς και προϊόντα που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού, σουκρόζη, δεξτρόζη και φρουκτόζη.

Συντηρητικά-Χημικά πρόσθετα
Οι μπλε τσίχλες, τα ροζ και κίτρινα κεκάκια, τα γλειφιτζούρια στο χρώμα του ουράνιου τόξου, όλα αυτά είναι μια οπτική απόλαυση για τα παιδιά. Προσπαθήστε να τα περιορίσετε όσο μπορείτε.

Υδρογονωμένα λίπη
Τα «κακά» λίπη, εμποδίζουν την υγιή νευρική λειτουργία. Υποστηρίζεται ότι, τα λανθασμένα είδη λιπαρών δεν τρέφουν τον εγκέφαλο, αλλά αντίθετα τον «ενοχλούν». Τα λανθασμένα είδη λιπαρών είναι τα τρανς και τα κορεσμένα λίπη. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια οι βιομηχανίες έχουν μειώσει τα τρανς, ωστόσο χρησιμοποιούνται ακόμη τα κορεσμένα λίπη. Το πιο υγιεινό λίπος είναι το ελαιόλαδο.

Καφεΐνη
Η καφεΐνη παίρνει τα μέταλλα από τα οστά, όταν το σώμα μας δεν έχει το φυσιολογικό επίπεδο μετάλλων που χρειάζεται για να λειτουργεί καλά. Ο καφές, το τσάι και άλλα ροφήματα με καφεΐνη είναι όξινα και χαμηλώνουν το φυσιολογικό pH του σώματος, κάνοντάς το να δουλεύει πιο σκληρά για να βρει μια φυσιολογική ισορροπία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ που καταναλώνει πολλή καφεΐνη (που βρίσκεται σε σοκολάτες, σε γλυκά, σε αναψυκτικά), μπορεί να χάνει τα μέταλλα που του χρειάζονται για να υποστηρίξει τη νευρική του λειτουργία.

Αλάτι
Το νάτριο που βρίσκεται στο αλάτι, μπορεί ως γνωστόν να ανεβάσει την πίεση του αίματος. Η υπερβολική χρήση αλατιού πιθανά να επηρεάσει την εσωτερική ισορροπία του παιδιού με ΔΕΠ-Υ. Καλό είναι οι γονείς να επιλέγουν τα πλούσια, σε κάλιο, φρούτα και λαχανικά, αντί για πατατάκια, κρακεράκια και άλλα σνακς πλούσια σε αλάτι.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι, παρ’ όλο που η επίδραση της διατροφής στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ δεν είναι ξεκάθαρη και αποδεκτή από όλους, οι παραπάνω συμβουλές είναι συμβουλές σωστής διατροφής και σε καμία περίπτωση δεν βλάπτουν όποιο παιδί ή ενήλικα κι αν τις ακολουθήσει. Αντίθετα, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν να διατηρήσουμε την υγεία μας, τη δύναμή μας και τα επίπεδα της ενέργειάς μας ψηλά.

Επιμέλεια άρθρου:
Από την ομάδα της “λεξιμάθειας”

Related posts

Αντιμετωπίζοντας τη ΔΕΠ-Υ: Τι πραγματικά μπορεί να βοηθήσει έναν ενήλικα;

Αντιμετωπίζοντας τη ΔΕΠ-Υ: Τι πραγματικά μπορεί να βοηθήσει έναν ενήλικα;

Τία πράγματα μπορούν να βοηθήσουν έναν ενήλικα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής –...

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) στους ενήλικες!

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) στους ενήλικες!

Η ΔΕΠ-Υ αποτελεί μια αναπτυξιακή διαταραχή με νευροβιολογική βάση και έχει δύο κύρια συμπτώματα...

Προσαρμογές και τροποποιήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες: Αλλάζοντας τρόπο, μειώνουμε τον κόπο!

Προσαρμογές και τροποποιήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες: Αλλάζοντας τρόπο, μειώνουμε τον κόπο!

  Γράφουν η Ανθή Κοκκώνη & η Κέλλυ Βλασσοπούλου, Ειδικοί Παιδαγωγοί,  του Πρότυπου...

Leave a Reply