Το ξέρετε ότι ένα παιδί με:

  • αναπνευστικά προβλήματα

  • υπερτροφικές αμυγδαλές

  • εκτεταμένη χρήση πιπίλας

μπορεί να εμφανίσει άτυπη κατάποση;

Τι είναι η άτυπη κατάποση;

Ένα παιδί με άτυπη κατάποση συνήθως, πραγματοποιεί εξώθηση της γλώσσας (κίνηση της γλώσσας προς τα εμπρός) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της σίτισης και της κατάποσης. Ο «παιδικός» τρόπος κατάποσης (άτυπη κατάποση) συνήθως, σταματάει να εμφανίζεται στα 5-6 έτη. Μόνο ένα μικρό ποσοστό παιδιών τη συνεχίζει σε μεγαλύτερες ηλικίες και στην ενήλικη ζωή. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Τι συμβαίνει κατά τη φυσιολογική κατάποση;

  • Το μπροστινό μέρος της γλώσσας υψώνεται και πιέζει τo σημείο πίσω από τα πάνω μπροστινά δόντια (φατνίo), ώστε η γλώσσα να κάνει μια κυματοειδή κίνηση προς τα πίσω και να μεταφέρει τη στερεά τροφή αναμεμειγμένη με σάλιο προς το φάρυγγα, για να γίνει σωστή κατάποση.
  • Τα χείλη πρέπει να παραμένουν κλειστά για να εμποδίζουν την εκροή τροφής.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση της γλώσσας είναι πολύ σημαντική, γιατί δεν συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της κατάποσης, αλλά και κατά την παραγωγή της ομιλίας, και ακόμα περισσότερο όταν βρίσκεται σε θέση ηρεμίας μέσα στο στόμα.

Γιατί εμφανίζεται η άτυπη κατάποση;

  • Γιατί η γλώσσα δεν έχει σωστή τοποθέτηση μέσα στο στόμα, με αποτέλεσμα είτε να «σπρώχνει» τα πάνω και κάτω δόντια και τους κυνόδοντες, είτε να προβάλλει ανάμεσα από τα οδοντικά τόξα, συνήθως σε περιπτώσεις χασμοδοντίας.
  • Παρατηρείται συχνά μειωμένη δύναμη της γλώσσας, καθώς και αδυναμία ελέγχου αυτής ή/και αδυναμία των υπόλοιπων δομών της στοματικής κοιλότητας, που συντελούν στη διαδικασία της κατάποσης (χείλη, παρειές, δόντια).

Ποιες οι συνέπειες;

Στις περιπτώσεις που η άτυπη κατάποση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η λανθασμένη θέση της γλώσσας ακολουθεί το άτομο σε όλες τις περιπτώσεις κατάποσης, καθώς και στην ομιλία, επηρεάζοντας τον τρόπο άρθρωσης και επιβαρύνοντας τη θέση των δοντιών.

Αποκατάσταση της άτυπης κατάποσης:

  • Αναγκαία η παρακολούθηση από Ορθοδοντικό για βελτίωση της θέσης των δοντιών, αποκατάσταση των γναθικών δυσλειτουργιών και της χασμοδοντίας.
  • Σημαντική και η παρακολούθηση από εξειδικευμένο Λογοθεραπευτή, ώστε να αποφευχθεί η λανθασμένη κατάποση, με στοματοκινητικές και μυολειτουργικές ασκήσεις και με τελικό στόχο να επιτευχθεί η σωστή παραγωγή των φωνημάτων που επηρεάζονται από την θέση ή/και την αδυναμία της γλώσσας.
  • Απαραίτητη η συνεργασία ανάμεσα στους δύο εξειδικευμένους ειδικούς, ώστε να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Και μην ξεχνάτε:

Η έγκαιρη παρέμβαση μας εξασφαλίζει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα!