Γονέας «ελικόπτερο»; Τι είναι πάλι αυτό;

Πώς θα ονομάζατε έναν γονέα που «αιωρείται» μονίμως πάνω από τα παιδιά του; Πώς λέτε να αισθάνονται τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν μονίμως μία αισθητή παρουσία στη ζωή τους; Μήπως μία τέτοιου είδους παρουσία είναι κάπως τρομακτική για αυτά; Μήπως είναι τελικά αρνητική;

Αυτός ο τύπος του γονέα που κάνει την φυσική του παρουσία έντονη δημιουργώντας μία αίσθηση παντοδυναμίας στα παιδιά του, ονομάζεται από τους ειδικούς «ο γονέας ελικόπτερο». Και τι χαρακτηριστικά έχουν αυτοί οι γονείς; Αυτού του είδους οι γονείς, είναι αυτοί που παρεμβαίνουν για το παραμικρό και που αγωνίζονται σθεναρά για την επιβίωση των παιδιών τους πριν από τα παιδιά τους. Είναι οι γονείς που τείνουν να προστατεύουν τα παιδιά τους από τις απογοητεύσεις, που μιλάνε αντί για αυτά, που δεν τα αφήνουν να κάνουν λάθη, που προσπαθούν να τα «κάνουν» τα τέλεια παιδιά. Βασικό τους χαρακτηριστικό, ο απόλυτος έλεγχος, και φυσικό συνεπακόλουθο, η πρόκληση φόβου από αυτούς προς το παιδί τους. Και μπορεί το κίνητρο τους να είναι η τρυφερότητα και η στοργή αλλά ο τρόπος εκδήλωσης αυτών των συναισθημάτων είναι μάλλον λαθεμένος. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τέτοιου τύπου γονείς γίνονται φοβικοί και αρνητικοί στην ενήλικη ζωή τους και κυρίως χάνουν την εμπιστοσύνη απέναντι στον εαυτό τους.. και ένα παιδί που δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του, δεν ενεργεί ποτέ αυτόνομα και ανεξάρτητα, δεν προσφέρει ποτέ βοήθεια στους άλλους, δεν είναι ανοιχτό σε νέες προκλήσεις, δεν ελέγχει τα λάθη του, δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες αλλά ούτε και τις ευθύνες του….
Ας αφήσουμε λοιπόν τα παιδιά μας να μεγαλώσουν ελεύθερα για να ανακαλύψουν την γοητεία της ανεξαρτησίας και να γευτούν τη ζωή με τις επιτυχίες αλλά και τις απογοητεύσεις της..

 

Επιμέλεια άρθρου:
Ανθή Κοκκώνη, Ειδική Παιδαγωγός

Related posts

Προσαρμογές και τροποποιήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες: Αλλάζοντας τρόπο, μειώνουμε τον κόπο!

Προσαρμογές και τροποποιήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες: Αλλάζοντας τρόπο, μειώνουμε τον κόπο!

  Γράφουν η Ανθή Κοκκώνη & η Κέλλυ Βλασσοπούλου, Ειδικοί Παιδαγωγοί,  του Πρότυπου...

Leave a Reply