20+ τρόποι για να απασχολήσετε τα παιδιά σας στο ταξίδι των διακοπών...

Χριστουγέννιάτικες διακοπές εν εξελίξει…. και καθώς όλο και κάποιο ταξίδι ή εκδρομή θα προκύψει κατά τη διάρκεια των διακοπών, ίσως να αναρωτιέστε «…Ταξίδι; Πώς θα περάσουν τόσες ώρες στο αυτοκίνητο, το πλοίο ή το αεροπλάνο; Πώς θα αποφύγουμε την κούραση και την γκρίνια; Πώς θα τα απασχολήσουμε χωρίς να χρειαστεί να κουβαλήσουμε όλο το παιδικό δωμάτιο μαζί;».

Θέλοντας να μοιραστούμε μαζί σας τις ιδέες που συγκεντρώσαμε από την προσωπική εμπειρία ή την αναζήτηση στο διαδίκτυο, σας παρουσιάζουμε την παρακάτω λίστα. Ίσως, κάποιες από τις ιδέες να σας φανούν οικείες, ενώ κάποιες άλλες πρωτότυπες και διασκεδαστικές. Δεν έχετε πάντως παρά να τις δοκιμάσετε!

1.«Εισιτήριο κανείς;»

Τα παιδιά δυσκολεύονται στην κατανόηση του χρόνου, γι’ αυτό θα ακούσουμε πολλές φορές τις παραπάνω ερωτήσεις. Μία ιδέα εύκολη στην εφαρμογή είναι να εκτυπώσετε εισιτήρια σαν αυτά:

Εισητήριο Ταξιδιού

ή να σχεδιάσετε και να κόψετε τα δικά σας σε χαρτόνι ή να χρησιμοποιήσετε αληθινά – ακυρωμένα εισιτήρια. Στην αρχή του ταξιδιού σας, δίνετε στο παιδί σας ένα σακουλάκι που περιέχει τόσα όσα αντιστοιχούν στην ώρα του ταξιδιού. Αν δηλαδή, έχετε συμφωνήσει να σας δίνει ένα ανά μισάωρο και το ταξίδι διαρκεί 4 ώρες, θα του δώσετε 8 εισιτήρια. Όταν σας δώσει το τελευταίο εισιτήριο, τότε θα φτάνετε στον προορισμό σας. Αν το παιδί δε γνωρίζει την ώρα, μπορείτε να ρυθμίσετε το χρονόμετρο του κινητού σας τηλεφώνου να χτυπάει κάθε μισάωρο. Τα παιδιά, με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουν πόσος χρόνος τους απομένει μέχρι τον τελικό προορισμό.

2.Μαρκαδόροι και χαρτί

Ένα πολύτιμο εφόδιο για το ταξίδι είναι το μπλοκ ζωγραφικής και οι μαρκαδόροι. Ανάλογα με το επίπεδο του παιδιού σας, μπορείτε να προμηθευτείτε από μπλοκ που έχουν έτοιμες εικόνες για γέμισμα (επιλέξτε αυτά με τις φιγούρες της προτίμησής του) έως μπλοκ με διαφορές, σκιές και άλλες σπαζοκεφαλιές. Πολλές τέτοιες «δουλίτσες» θα βρείτε και στο διαδίκτυο, τις οποίες μπορείτε να εκτυπώσετε δωρεάν. Μην ξεχάσετε, όμως, να έχετε μαζί σας και αρκετά λευκά φύλλα για τις ελεύθερες ζωγραφιές των μικρών σχεδιαστών.

3.Πίνακας και μαρκαδόροι

Αν στο παιδί σας αρέσει πολύ να ζωγραφίζει σε ασπροπίνακα, μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας. Απλά, διαλέγετε ένα χαρτί, μεγέθους Α4 ή Α3 και το πλαστικοποιείτε. Με τους κατάλληλους μαρκαδόρους γράφετε και σβήνετε, μέχρι να βαρεθείτε!

4.Πλαστελίνη

Για τα μικρά παιδιά, η πλαστελίνη είναι ένας μεγάλος φίλος, που μπορεί να τα συντροφεύσει για αρκετή ώρα. Χρειάζεται ένα κουτί ή ακόμη και ένα μικρό tapperware με  διαφορετικά χρώματα πλαστελίνης και ένα βιβλίο με χοντρό εξώφυλλο που θα καλυφθεί με ένα φύλλο χαρτί, το οποίο θα ακουμπούν στα πόδια τους για βάση … και να το! Το εργαστήρι είναι έτοιμο. Εδώ φτιάχνονται πρόσωπα, ζώα, φαγητά, αυτοκίνητα και άλλα πολλά….αρκεί να υπάρχει φαντασία.

5.Αυτοκινητάκια

Το αγοράκι σας τρελαίνεται για αυτοκινητάκια και αγώνες;

«Ναι, αλλά δε γίνεται να κουβαλήσουμε και την πίστα μαζί μας και εύκολα βαριέται μόνο με τα αυτοκινητάκια.»

Τι μπορείτε να κάνετε; Διαλέξτε τα αγαπημένα σας αυτοκινητάκια, ένα χαρτόνι Α4 ή Α3 και μερικούς μαρκαδόρους. Ζωγραφίστε μία πόλη, με δρόμους, σπίτια, δέντρα, σχολείο, μαγαζιά και ότι άλλο θέλετε… αυτά που συναντάτε στο ταξίδι σας, ίσως, και η βόλτα ξεκινά.

6.Χάρτινες κούκλες

Το κοριτσάκι σας, από την άλλη, περνάει ώρες ντύνοντας και ξεντύνοντας κούκλες; Ίσως κάποιοι από εσάς, να θυμάστε τις χάρτινες κούκλες με τα χάρτινα ρούχα και αξεσουάρ… Ναι, υπάρχουν ακόμη! Κυκλοφορούν και σε ανανεωμένη εκδοχή, όπου τα ρούχα κολλάνε μαγνητικά.

7.Περιοδικά  vol. I

Το παιχνίδι της παρατηρητικότητας ξεκινά! Ζητήστε από το παιδί να ψάξει να βρει κάτι κόκκινο ή μπλε, στρογγυλό ή τετράγωνο. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη ή ξεκινήστε με πράγματα που ήδη γνωρίζει το παιδί σας. «Μπορείς να βρεις ένα ζώο ή ένα αυτοκίνητο; Πόσα λουλούδια υπάρχουν στην εικόνα;». Ζητήστε του μετά, να ρωτήσει και από εσάς να βρείτε κάτι.

8.Περιοδικά vol .II

Παίξτε το παραπάνω παιχνίδι εναλλακτικά και λίγο πιο συγκεκριμένα: «Βρες κάτι κόκκινο και αρχίζει από μπα», π.χ. για μία κόκκινη μπάλα.

9.Παιχνίδια pocket size

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά παιχνίδια σε μέγεθος τσέπης, με σκοπό να τα παίρνεις μαζί σου και να τα παίζεις οπουδήποτε. Παιχνίδια, όπως: το φιδάκι, ο γκρινιάρης, μάντεψε ποιος, τρίλιζα κ.α. Επίσης, μήπως το παιδί σας να είναι έτοιμο να παίξει παιχνίδια με κάρτες, όπως είναι το UNO.

10.Βιβλίο

Αν το παιδί σας δεν ζαλίζεται στο αυτοκίνητο, και πολύ πιο εύκολα στο αεροπλάνο ή το πλοίο, το αγαπημένο του βιβλίο θα το συντροφεύσει για αρκετή ώρα. Στη συνέχεια, μπορείτε να του ζητήσετε, να σας αφηγηθεί την ιστορία κοιτώντας τις εικόνες. Γι’ αυτό επιλέξτε βιβλία με πλούσιες εικόνες και μικρό κείμενο, ανάλογα με τις ικανότητες και την ηλικία του παιδιού σας. Επιπλέον, τα ταξίδια ενδείκνυνται και για χρήση ηχογραφημένων παραμύθιων.

11.Φτιάξτε ένα βιβλίο

Έχοντας κόψει και διπλώσει φύλλα, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας βιβλίο με τους μαρκαδόρους που έχετε μαζί σας. Ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού, διαλέξτε το κατάλληλο θέμα: ένα ζώο που αγαπά, τον υπερήρωα που προτιμά, ή το χωριό. «Πώς θα είναι εκεί που πάμε;»

12.Τραγούδι

Αν είστε στο αυτοκίνητο, χαλαρώστε, τραγουδώντας τα αγαπημένα σας τραγούδια, μάθετε νέα ή ακούστε την μουσική που σας αρέσει στο CD player. Οπουδήποτε αλλού, θα χρειαστεί πολλή προσοχή, για να μην ενοχληθούν οι γύρω σας. Ακόμη, μπορείτε, αν το παιδί σας έχει μικρή ηλικία, να συνοδεύσετε το τραγούδι με δαχτυλοκουκλίτσες (πιάνουν λίγο χώρο), που σίγουρα θα εξάψει την φαντασία του.

13.Αυτοκόλλητα

Έχετε σκεφτεί πόσα παιχνίδια μπορείτε να φτιάξετε και να παίξετε χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητα; Τι θα χρειαστείτε; Αυτοκόλλητα της προτίμησης των παιδιών σας σε δύο αντίτυπα και φύλλα χαρτιού ή χαρτονιού. Οι παραλλαγές που σκεφτήκαμε είναι αυτές γνωστών παιχνιδιών. Δηλαδή:

Ι) Παιχνίδι Μνήμης

Γνωρίζετε το κλασσικό παιχνίδι μνήμης, σωστά; Απλά διαλέγετε τα αγαπημένα σας αυτοκόλλητα (πριγκίπισσες, Ντόρα, Hot wheels κ.α.) εις διπλούν και τα κολλάτε σε μικρά χαρτάκια που έχετε κόψει από πριν. Ανακατεύετε, γυρίζετε τις κάρτες και ψάχνετε τα

ζευγάρια.

ΙΙ) Μπίνγκο

Ομοίως, θα περάσετε όμορφα ψάχνοντας τα αυτοκόλλητα που ταιριάζουν στην κάρτα σας. Αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας και φτιάξτε τις δικές σας κάρτες μπίνγκο,  πειραματιστείτε με ζωάκια, νούμερα, γράμματα και ό, τι άλλο πιστεύετε, ότι σας ταιριάζει.


ΙΙΙ) Ντόμινο

Εδώ θα χρειαστείτε περισσότερα όμοια αυτοκόλλητα, τα οποία κολλάτε ανά δύο στα χαρτάκια που έχετε κόψει. Μοιράζετε τις κάρτες, τοποθετείτε κάτω μία, και όποιος καταφέρει πρώτος να «κολλήσει» τις κάρτες του, νικάει!


Τα παραπάνω, μπορείτε εύκολα να τα χρησιμοποιήσετε και κατά για την επιστροφή σας, πλαστικοποιώντας τα.

14.Παζλ

Αν τα παζλ, είναι αγαπημένη ασχολία του παιδιού σας, φτιάξτε τα δικά σας! Απλά, κόψτε σε ευκρινή μεγέθη, μία από τις ζωγραφιές που ολοκληρώθηκε (αφού πρώτα, θα συμφωνήσετε ότι θα την κόψετε)  και έτοιμο το «προσωπικό» του παζλ!

15.Tablet, Apps

Διατηρώντας τον έλεγχο του χρόνου και την επιλογή των κατάλληλων εφαρμογών, μπορείτε να κάνετε σωστή χρήση της τεχνολογίας. Επιλέξτε παιχνίδια παρατηρητικότητας ή εκτέλεσης ρουτινών (π.χ. κάνε τον γιατρό) και αποφύγετε τα παιχνίδια έντονης δράσης, που προκαλούν ένταση.

Στη συνέχεια ακολουθούν λεκτικά παιχνίδια, ιδανικά για τις ώρες που δεν μπορείτε να έχετε οπτική επαφή με τα παιδιά ή η χρήση παιχνιδιών είναι αδύνατη, για παράδειγμα όταν οδηγείτε μόνη/ μόνος στο αυτοκίνητο.

16.Μία λέξη για κάθε γράμμα της αλφαβήτου

Η αλφαβήτα ξεκινά και ο σκοπός είναι, ακούγοντας τη φωνούλα (ααα και όχι άλφα!) να βρει ο καθένας με τη σειρά του κάτι που ξεκινά από αυτήν. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, τοποθετείστε το γράμμα μέσα στη λέξη ή στο τέλος της. Π.χ. άλογο, κάστρο, σύννεφα. Πρόκειται για εξαιρετική άσκηση, που βοηθάει στην απόκτηση φωνολογικής επίγνωσης.

17.Αντικείμενο – Χρήση

Εδώ μαντεύουμε το αντικείμενο από τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε, π.χ. «τι κλειδώνει την πόρτα;»

18.Αντικείμενα – Δράση

Συνδέουμε μία δράση με τα απαιτούμενα υλικά, π.χ. βρες τρία πράγματα που χρειάζονται για να φτιάξουμε ομελέτα ή έλα να θυμηθούμε τέσσερα πράγματα που υπάρχουν στην βιβλιοθήκη.

19.Κατηγορίες

Ας βρούμε 5 φρούτα, ζώα ή πράγματα που είναι στρογγυλά, κόκκινα ή πολύ ζεστά. Και εδώ, υπάρχουν άπειρες επιλογές.

20.Αγαπημένο / χειρότερο

Το αγαπημένο μου φαγητό είναι τα φασολάκια και το χειρότερό μου είναι τα μακαρόνια με κιμά. Μάλλον, το ανάποδο, σωστά; Εκφράστε τις προτιμήσεις σας, σε χρώματα, εποχές, ασχολίες κ.α.

21.Ιστορίες

Τα περισσότερα παιδιά διασκεδάζουν ακούγοντας ιστορίες, ειδικά αν αυτές έχουν αστεία μέρη. Επίσης, τους αρέσει πολύ να ακούν για το μέρος που πρόκειται να επισκεφθούν, καθώς και να το φαντάζονται. Αν έχετε εικόνες στην κάμερα, από προηγούμενο ταξίδι σας, δείξτε τις και μιλήστε για αυτές ή κάνετε ερωτήσεις κλειστού τύπου.

22.Ναι – Όχι

Και τώρα, προσοχή! Για την υπόλοιπη μισή ώρα (μην ξεχνάτε, έχετε τα εισιτήρια για να τσεκάρετε την ώρα) όποιος πει ναι ή όχι, χάνει!

23.Όποιος μιλήσει πρώτος χάνει

Τι κάνουμε για λίγη ησυχία; Τι πιο διασκεδαστικό από αυτό που όλοι έχουμε παίξει (πάντα με την παρότρυνση κάποιου μεγάλου…!), το γνωστό, όποιος μιλήσει πρώτος, χάνει!

Τώρα, καταγράψτε και τις δικές σας ιδέες, δοκιμασμένες ή όχι και φτιάξτε την δική σας λίστα. Εσείς ξέρετε καλύτερα από τον καθένα, τι θα «πιάσει» και τι όχι. Τοποθετείστε τα απαραίτητα σε μία ελαφριά τσάντα και γιατί όχι, δώστε στο παιδί σας να την μεταφέρει. Η λίστα μπορεί να φανεί χρήσιμη και για άλλες «δύσκολες» ώρες, για παράδειγμα, την ώρα που πρέπει να μαγειρέψετε.

Καλό ταξίδι και καλή διασκέδαση!

Επιμέλεια άρθρου:
Χαρά Ευριπίδη Λογοθεραπεύτρια

Related posts

Leave a Reply