Πώς να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα στα μικρά παιδιά.

Η ανάγκη για δημιουργία είναι έμφυτη στον άνθρωπο. Η δημιουργικότητα όμως αποτελεί μία επίκτητη δεξιότητα δηλαδή κάτι που μπορούμε όλοι, μικροί και μεγάλοι να κατακτήσουμε με την κατάλληλη βοήθεια και ενθάρρυνση.

Η δημιουργικότητα δεν είναι ένα εκ γενετής προσόν όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά μια δεξιότητα την οποία τα παιδιά μπορούν να κατακτήσουν με τη βοήθεια των γονιών τους και με τη συνεχή ενθάρρυνσή τους. 

Σας παραθέτουμε μερικές πολύ απλές συμβουλές για να «ενεργοποιήσετε» τη δημιουργικότητα στα παιδιά σας.

– Πρώτα απ’ όλα να ενισχύετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού στην καλλιτεχνική έκφρασή του, σε ο, τι δημιουργεί, καθώς έτσι ενισχύεται και η αυτοπεποίθηση του. Όταν φτιάχνει ή ζωγραφίζει κάτι μην του λέτε απλά: «Ωραίο αυτό!» αλλά πείτε του: «Πω πω! Σήμερα δούλεψες πολύ, τέλειο αυτό που έφτιαξες!» Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δε σας αρέσει αισθητικά, προσπαθήστε να αποφύγετε τυχόν επικριτικά σχόλια. Μπορείτε όμως να συζητήσετε την άποψή σας με το παιδί.

– Μη μειώνετε τον εαυτό σας σχετικά με τις δικές σας δημιουργίες μπροστά στα παιδιά σας. Για παράδειγμα μη λέτε μπροστά τους: «Δεν μπορώ να ζωγραφίσω!». Τα παιδιά μαθαίνουν απ’ τα παραδείγματα μας, οπότε καλύτερα να ζωγραφίζετε όπως μπορείτε, να το απολαμβάνετε και ο, τι βγει! Εξάλλου η προσπάθεια έχει σημασία!

– Να επιτρέπετε την αυτόνομη εργασία και την πρωτοβουλία τους, μην είστε από πάνω τους όταν δημιουργούν. Διαθέστε τους όσα περισσότερα υλικά και χρώματα μπορείτε, και αφήστε τα να κάνουν εκείνα τις επιλογές που θέλουν. Δείξτε τους αν θέλετε τεχνικές που εσείς μπορεί να γνωρίζετε, αλλά αφήστε τα να εξερευνήσουν και να «γεννήσουν» τελικά τη δική τους προσωπική τεχνική.

– Μεγάλη σημασία έχει η επιλογή των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων καθώς θα πρέπει να είναι ανάλογες της ηλικίας του παιδιού, π.χ. το να διδαχτεί ένα παιδί να ζωγραφίζει στην ηλικία των τριών δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία του.

– Μια ωραία ιδέα είναι να έχουν έναν δικό τους χώρο μέσα στο σπίτι στον οποίο θα μπορούν να ζωγραφίζουν ή να κατασκευάζουν. Όλα τα υλικά θα βρίσκονται συγκεντρωμένα εκεί ώστε όποτε το έχουν ανάγκη, αντί για να βλέπουν τηλεόραση ή να παίζουν κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι, να καταφεύγουν στο δικό τους χώρο!

Παράλληλα χρειάζεται να μιλάτε στα παιδιά σας για τις τέχνες, για τους δικούς σας αγαπημένους ζωγράφους, μουσικούς, ή χορευτές, να συζητάτε μαζί τους για τους πίνακες που τυχόν έχετε στο σπίτι, να καλλιεργείτε το ενδιαφέρον τους και για άλλες δραστηριότητες καλλιτεχνικής φύσης, όπως  ο χορός, η κεραμική ή η φωτογραφία. Ακόμα και να μην είναι το «φόρτε» τους η τέχνη, αλλά ο αθλητισμός, ή κάποιο άλλο χόμπι αυτή η γνωριμία που θα έχουν κάνει με την τέχνη θα τα έχει βοηθήσει βαθύτατα και θα δώσει “τροφή”για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών.

Πηγές:
http://artfulparent.com/2012/07/how-to-encourage-drawing-skills-confidence-creativity-in-young-children.html
http://greatergood.berkeley.edu/raising_happiness/post/7_ways_to_foster_creativity_in_your_kids

Επιμέλεια άρθρου:
Αντιγόνη Καρνεσιώτη

Related posts

Leave a Reply