Οι σχέσεις καθηγητών - μαθητών μέσα από τα μάτια ενός εφήβου

Αγαπητοί αναγνώστες,
Θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα θέμα που με έχει απασχολήσει τον τελευταίο καιρό κι αφορά τη σχολική ζωή. Το ζήτημα αυτό σχετίζεται με τις σχέσεις μαθητών και καθηγητών, οι οποίες πολλές φορές είναι άσχημες.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως κι εγώ ο ίδιος δεν έχω υπάρξει ένα «ήσυχο παιδί» στο σχολείο, γι’ αυτό κι έχω βιώσει τη δυσκολία στη σχέση μαθητών και καθηγητών. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως οι ευθύνες είναι μόνο των καθηγητών, απλώς θα ήθελα να παρουσιάσω το θέμα μέσα από τα μάτια των εφήβων.

Πρώτα απ’ όλα, αξίζει να σημειώσω πως συχνά οι καθηγητές δεν συμπεριφέρονται με τον καλύτερο τρόπο στους μαθητές, με αποτέλεσμα αυτοί να εμφανίζουν αρνητική στάση απέναντι στο σχολείο. Το κυριότερο, όμως, πρόβλημα είναι πως οι καθηγητές συνήθως δε δίνουν την απαραίτητη σημασία στους αδύναμους μαθητές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως επιλέγουν συνέχεια να σηκώνουν στον πίνακα τους καλούς μαθητές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αδύναμοι να χάνουν το ενδιαφέρον τους για το μάθημα. Επίσης, με τον τρόπο αυτό χάνουν την ουσία του μαθήματος και τα παρατάνε πιο εύκολα. Όλα αυτά τους κάνουν να νιώθουν κατώτεροι, αφού δεν τους δίνουν σημασία οι καθηγητές κι έτσι οι σχέσεις τους χειροτερεύουν.

Τα προβλήματα αυτά μπορούν να λυθούν με πολλούς τρόπους. Αρχικά, να κάνουν το μάθημα πιο διασκεδαστικό, π.χ. ο καθηγητής να μην τα παίρνει όλα στα σοβαρά και να κάνει που και που αστεία, ώστε οι μαθητές να νιώθουν πιο άνετα μαζί του και να μην υπάρχει αυτή η κόντρα. Επίσης, θα ήταν καλύτερο να μη συμπεριφέρονται οι καθηγητές σαν να έχουν εξουσία πάνω στους μαθητές, αλλά να είναι πιο φιλικοί με αυτούς μέσα και έξω από την τάξη. Σε αυτό θα τους βοηθήσει το να είναι ανοιχτοί στο να κάνουν συζήτηση, να ακούν και να υπολογίζουν τη γνώμη των παιδιών. Έτσι, θα καταφέρουν να είναι πιο συμφιλιωμένοι με τους μαθητές και θα έχουν κι εκείνοι το θάρρος να τους μιλήσουν για θέματα που τους απασχολούν ακόμα κι αν αυτά δεν αφορούν το σχολείο. Το αποτέλεσμα θα είναι οι μαθητές να νιώσουν αποδεκτοί ή «φίλοι» με τους καθηγητές.

Αυτές είναι κάποιες από τις προσωπικές μου σκέψεις που απορρέουν από αυτά που έχω ζήσει και θα ήθελα να μάθω και τις δικές σας σκέψεις, απόψεις και βιώματα γύρω από το ζήτημα αυτό.

Κωνσταντίνος, μαθητής λυκείου
Φεβρουάριος 2016

Related posts

Τι πραγματικά θέλουν να μάθουν οι δάσκαλοι από εμάς τους γονείς…

Τι πραγματικά θέλουν να μάθουν οι δάσκαλοι από εμάς τους γονείς…

Οι προτάσεις που ακολουθούν στοχεύουν στη βελτίωση της σχέσης εκπαιδευτικού – γονέα που με...

Leave a Reply