Ενθαρρύνοντας την εικόνα ενός υγειούς σώματος

Η εικόνα του σώματος μας είναι σημαντικό μέρος της αυτοεικόνας μας, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους εφήβους που συχνά επιθυμούν να προβάλλουν μια παρουσία που να συμφωνεί πλήρως με τα πρότυπα της εποχής.

Τα παιδιά και οι έφηβοι ονειρεύονται να αποκτήσουν το «τέλειο σώμα» και συχνά κάνουν υπερβολικά πράγματα στην προσπάθεια τους να το καταφέρουν. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να τους καλλιεργήσουμε μία υγιή εικόνα του εαυτού τους ακολουθώντας τις προτάσεις μας…

Καλλιεργώντας στα παιδιά μας μία υγιή εικόνα του εαυτού τους.
Αυτοεικόνα, αυτοεπιβεβαίωση, αυτοεκτίμηση, εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, αποδέχομαι τον εαυτό μου …. Τι μπορεί να σημαίνουν όλες αυτές οι λέξεις; Μα είναι απλό… σχετίζονται με το πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας και με το αν πραγματικά τον εκτιμάμε…

Οι άνθρωποι που έχουν θετική αυτοεικόνα αντλούν ικανοποίηση από αυτά που πράττουν και από το πώς αξιολογούνται από το περιβάλλον τους,

Οι άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει μία αρνητική αυτοεικόνα συνήθως δεν παίρνουν ικανοποίηση από τη ζωή η οποία συχνά τους αφήνει μια πικρή γεύση.

Η εικόνα του σώματος μας είναι σημαντικό μέρος της αυτοεικόνας μας, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους εφήβους που συχνά επιθυμούν να προβάλλουν μια παρουσία που να συμφωνεί πλήρως με τα πρότυπα της εποχής. Σκεφτείτε τις εικόνες που μας βομβαρδίζουν καθημερινά στα περιοδικά, στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο. Σκεφτείτε τα ερεθίσματα που δέχονται τα παιδιά και οι έφηβοι. Καθημερινά, πολλαπλά μηνύματα, συχνά αντιφατικά, ενισχύουν στερεότυπα περί τέλειας σωματικής διάπλασης. Τα παιδιά και οι έφηβοι ονειρεύονται να αποκτήσουν το «τέλειο σώμα» και συχνά κάνουν υπερβολικά πράγματα στην προσπάθεια τους να το καταφέρουν. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δυστυχώς, τα παιδιά και οι έφηβοι, αποκτούν μία διαστρεβλωμένη αντίληψη για τι νοείται ως ιδανικό. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να τους καλλιεργήσουμε μία υγιή εικόνα του εαυτού τους. Με ποιόν τρόπο;

Ξεκινήστε όσο είναι μικρά σε ηλικία
Όσο νεότερα είναι τα παιδιά μας, τόσο λιγότερο επηρεάζονται από τα πρότυπα που προωθούν τα ΜΜΕ. Ας τους μιλήσουμε για το τι σημαίνει υγιές σώμα πριν μπουν στην εφηβεία. Ας είμαστε προσεκτικοί στη φρασεολογία που χρησιμοποιούμε. Ας προτιμήσουμε να τους μιλήσουμε π.χ. για υγιή και μη υγιή φαγητά, για σωστές διατροφικές συνήθειες, αντί για «παχυντικά» και «μη παχυντικά φαγητά».

Νους υγιής εν σώματι υγιή
Ας τους μιλήσουμε για τα πλεονεκτήματα της άθλησης ως μέσο για ν’ αποκτήσουν υγιή σώματα και να κοινωνικοποιηθούν και μόνο όχι ως μέσο για να φτιάξουν ένα ωραίο, εντυπωσιακό και ελκυστικό σώμα.

Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση
Ας προσπαθήσουμε να μην τους περάσουμε τις δικές μας ανησυχίες για το σώμα μας και τα κιλά μας. Τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να υπερασχολούνται με τα κιλά και το διαιτολόγιό τους, συνήθως υιοθετούν ανάλογη στάση, σε αντίθεση με τα παιδιά των οποίων οι γονείς αισθάνονται άνετα με το σώμα τους.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, έτσι όπως είναι
Είναι πολύ σημαντικό να διδάξουμε τα παιδιά και τους έφηβους ότι υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα από την εξωτερική εμφάνισή μας. Ας τονίσουμε την μοναδικότητα του κάθε παιδιού και εφήβου και ας επικεντρωθούμε στα ιδιαίτερα ταλέντα του καθενός. Τα παιδιά και οι έφηβοι που ενθαρρύνονται να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στην τέχνη, στη μουσική, στα αθλήματα ή ακόμα και στις σχολικές δραστηριότητες, μαθαίνουν να είναι πολύτιμοι και χρήσιμοι και να διοχετεύουν την ενέργειά τους σε εποικοδομητικές δραστηριότητες.

Πείτε μπράβο
Ο έπαινος είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. Τα παιδιά και οι έφηβοι που αποκτούν θετική αυτοεικόνα και αυτοεκτίμηση, συνήθως αντισταθμίζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την εμφάνισή τους.

Η εμφάνιση όντως μετράει.
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν λέμε στα παιδιά και στους εφήβους ότι η εμφάνιση δεν παίζει κανένα ρόλο, γεγονός είναι ότι για αυτά μετράει. Όλοι θέλουν να έχουν ωραία εμφάνιση, πόσο μάλλον τα παιδιά και οι έφηβοι για τους οποίους η αποδοχή από τους συνομηλίκους τους θεωρείται υψίστης σημασίας. Δεν είναι δίκαιο να μειώνουμε τα αισθήματά τους, αλλά ταυτόχρονα, είναι εξίσου σημαντικό να τα βοηθάμε να κρατούν τα πράγματα σε ισορροπία. Ας μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που είναι υπέρβαρα ή λιποβαρή, συνήθως είναι πολύ ευαίσθητα και είναι πιθανόν ν’ απομονώσουν τους εαυτούς τους κοινωνικά, πράγμα το οποίο ενισχύει το αίσθημα της μειονεξίας.
Πηγή:
Grogan, S. (2008), Understanding Body Dissatisfaction in Men, Women and Children. Routledge

Επιμέλεια άρθρου:
Ανθή Κοκκώνη, Ειδική Παιδαγωγός Υπεύθυνη του Πρότυπου Κέντρου Λόγου και Μάθησης «λεξιμάθεια»

Related posts

Γενναιοδωρία

Γενναιοδωρία

Αν πραγματικά θέλουμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας τη γενναιοδωρία και τη μεγαλοψυχία...

Leave a Reply