Εκπαιδεύοντας τα παιδιά να "επιλέγουν" τα σωστά βιβλία...

Σας προτείνουμε να «εκπαιδεύσετε» τα παιδιά σας να επιλέγουν από μόνα τους το βιβλίο που θέλουν…

Επιτέλους οι χριστουγεννιάτικες διακοπές πλησιάζουν. Μήπως σκέφτεστε να αγοράσετε στα παιδιά σας ένα βιβλίο; Αν ναι, εμείς σας προτείνουμε να «εκπαιδεύσετε» τα παιδιά σας να επιλέγουν από μόνα τους το βιβλίο που θέλουν.

Από μόνη της η επιλογή ενός βιβλίου είναι μια σημαντική ικανότητα και καλό είναι τα παιδιά να την αναπτύξουν από νωρίς. Μπορείτε λοιπόν να βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν αυτή την ικανότητα ειδικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, που ο ελεύθερος χρόνος είναι περισσότερος. Ας έχετε στο μυαλό σας τα ακόλουθα:

  • Ρωτήστε το παιδί σας τι είδους βιβλίο θα ήθελε για τις διακοπές και γιατί. Με παιδιά μεγαλύτερα σε ηλικία μπορείτε να ρωτήσετε «Ψάχνεις κάποιο μυθιστόρημα ή βιβλίο επιστημονικής φαντασίας;» , «Σου αρέσει η κλασσική λογοτεχνία ή μήπως προτιμάς εικονογραφημένες ιστορίες, κόµικς, ποίηση, βιβλία γνώσεων;». Ζητήστε τους να σας εξηγήσουν τον λόγο της επιλογής τους.
  • Αφήστε το παιδί να διαλέξει το βιβλίο που θέλει να διαβάσει και όταν το κάνει πείτε «ναι». Να θυμάστε ότι ο στόχος είναι να αγοράσετε το βιβλίο που το παιδί θέλει πραγματικά να διαβάσει ακόμα και εάν αυτό το βιβλίο είναι μικρό, πολύ εύκολο ή έχει πολλές φωτογραφίες. Να θυμάστε επίσης ότι, τα βιβλία που είναι σε μορφή κόμικ «τραβάνε» την προσοχή των παιδιών που δεν είναι πρόθυμοι αναγνώστες. Τέλος, να θυμάστε ότι όταν το παιδί σας απλά κοιτάζει τις φωτογραφίες και τις εικόνες ενός βιβλίου πραγματοποιεί … ανάγνωση.
  • Εάν δείτε ότι στο παιδί σας άρεσε πολύ ένα συγκεκριμένο βιβλίο, ψάξτε άλλα βιβλία του ίδιου συγγραφέα.
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το αν ένα βιβλίο ενδείκνυται για την ηλικία του παιδιού σας, επισκεφθείτε την τοπική σας δανειστική βιβλιοθήκη ή ένα βιβλιοπωλείο. Επίσης, μια καλή πηγή πληροφόρησης μπορεί να αποτελέσει ο δάσκαλος του παιδιού.
  • Εάν το παιδί θελήσει να διαβάσει κάποιο βιβλίο που ξέρετε ότι είναι πέρα από τις δυνατότητες του, βοηθήστε το να το κάνει διαβάζοντας του εσείς το βιβλίο φωναχτά. Όταν θα υπάρχουν άγνωστες λέξεις μπορείτε να του τις εξηγείτε. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί θα διαβάσει το βιβλίο μαζί σας, θα το διασκεδάσει και κυρίως δε θα απογοητευτεί!
  • Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν δεν του αρέσει ένα συγκεκριμένο βιβλίο…. Υπάρχει πάντα κάποιος λόγος. Μπορεί για παράδειγμα να του είναι δύσκολο να το καταλάβει. Ένας απλός κανόνας για νεαρούς αναγνώστες είναι όταν διαβάζουν να υπογραμμίζουν όσες άγνωστες λέξεις συναντούν σε κάθε σελίδα. Εάν έχουν πέντε ή περισσότερες άγνωστες λέξεις σε κάθε σελίδα, τότε αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μάλλον κάπως δύσκολο για να το διαβάσουν μόνοι τους.

Πέντε απλά βήματα για να επιλέξετε μαζί με το παιδί σας το κατάλληλο βιβλίο.

  • Κοιτάξτε το εξώφυλλο. Αν και είναι καλό να μην κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, αυτό θα σας δώσει μια πρώτη εικόνα για την πλοκή του βιβλίου.
  • Διαβάστε μαζί με το παιδί σας τον τίτλο και τον συγγραφέα του βιβλίου. Μπορεί το παιδί να γνωρίζει το συγκεκριμένο συγγραφέα και να του αρέσουν τα βιβλία του. Αυτό θα το βοηθήσει να επιλέξει αλλά και να γνωρίζει στο μέλλον πού βρίσκεται το όνομα του συγγραφέα σε ένα βιβλίο.
  • Διαβάστε μαζί με το παιδί σας την περίληψη που βρίσκεται συνήθως στο πίσω μέρος του βιβλίου. Αυτό θα το βοηθήσει να πάρει μια συνοπτική ιδέα για το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά και θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον να το διαβάσει ολόκληρο.
  • Ξεφυλλίστε το βιβλίο μαζί με το παιδί σας. Ψάξτε για ζωγραφιές και εικόνες. Επίσης, παρατηρήστε το μέγεθος των γραμμάτων και τα κενά μεταξύ των γραμμών. Όσο μεγαλύτερα είναι τα γράμματα και τα κενά, τόσο πιο εύκολη θα είναι η ανάγνωση του βιβλίου για ένα παιδί μικρότερης ηλικίας.
  • Διαβάστε την πρώτη σελίδα και παρατηρήστε εάν το παιδί σας δείχνει ενδιαφέρον για το βιβλίο.

Και μην ξεχνάτε!! Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να είναι ειδικός στα βιβλία για να μπορέσει να βρει αυτά που ψυχαγωγούν, εμπνέουν και αρέσουν σε κάθε παιδί.

Καλή ανάγνωση!

Επιμέλεια άρθρου:
Γράφει: Αγγελική Στολτίδη, ψυχολόγος-ειδική παιδαγωγός.

Related posts

Leave a Reply